Asbestgedupeerden Kanaleneiland niet in lijst

UTRECHT - Utrecht gaat asbestgedupeerden in Kanaleneiland niet apart registreren. Bewoners hadden daarom gevraagd toen raadsleden vorige maand op bezoek waren in het gebied.
De bewoners willen dat er bewijs is als jaren later blijkt dat ze ziek zijn geworden van het asbest. Volgens de gemeente is extra registratie niet nodig, omdat de inwoners al staan ingeschreven bij de gemeentelijke basisadministratie. Ook kunnen ze een kopie van huurcontract bewaren.
De huisarts van de slachtoffers kan desgevraagd melding van het asbest maken in hun patiëntendossier. De GGD zal voorlopig ook beschikbaar blijven voor gezondheidsvragen rondom het asbest.

OMBUDSMAN

Een andere wens is het instellen van een ombudsman. Daar wil de gemeente wel overleg over voeren. Maar op een urgentieverklaring om sneller een nieuwe woning te krijgen, hoeven Kanaleneilanders niet te rekenen.
In juli kwamen asbestdeeltjes vrij bij de sloop van een dakrand van een flat aan de Stanleylaan. Een deel van de wijk werd daarom langdurig ontruimd. Veel bewoners zijn bang dat ze ziek worden en willen graag uit de wijk vertrekken.