Miljoenen voor hersengestuurde spraakcomputer UMC

UTRECHT - Neurowetenschapper Nick Ramsey van de Universiteit Utrecht heeft 2,5 miljoen euro van de Europese Unie gekregen voor onderzoek naar computergestuurd praten via gedachtengolven.
Ramsey wil weten of verlamde mensen met het denken van woorden, een computer kunnen laten uitspreken waar ze aan denken. Hij doet dat door hersenactiviteit te meten met elektroden op de hersenen.
De wetenschapper is al sinds 2005 met dit onderzoek bezig en het geld stelt hem in staat dat voort te zetten. Het is Ramsey en zijn onderzoeksgroep al gelukt om een computer te besturen met hersengolven. Binnenkort wil hij elektroden implanteren bij ernstig verlamde personen die dan ja of nee kunnen zeggen via een spraakcomputer.
Met de nieuwe toelage wil hij een stap verder zetten en ook complexe gesprekken via de hersengolven laten voeren. Of dat gaat lukken, weet hij nog niet. Dat onderzoek begint in april en zal vijf jaar duren.
Ook als het niet lukt om een pc te laten praten via gedachtengolven, denkt Ramsey dat zijn studie veel inzicht zal geven in de motorische functies in het menselijk brein.