Utrecht stopt met plan energiekorting minima

UTRECHT - Utrecht, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam stoppen met het plan om goedkoper energie in te kopen voor huishoudens die moeten rondkomen van een minimuminkomen. Dat heeft de Amsterdamse wethouder Freek Ossel van armoede bekendgemaakt.
Twee jaar geleden maakten de vier grote steden bekend dat ze voor deze doelgroep een collectieve korting van 130 euro per jaar op de energiekosten wilden realiseren. Naar nu blijkt zijn er geen energiebedrijven gevonden die daarin mee wilden.
"Inmiddels zijn we ingehaald door de markt. Op dit moment worden er zoveel collectieve kortingen aangeboden en daar profiteren ook de minima van. Maar het blijft onbegrijpelijk dat er geen energiebedrijven zijn die hier een sociale investering willen doen voor mensen die in armoede leven", zei de teleurgestelde PvdA-wethouder.
Drie bedrijven kwamen uiteindelijk met een korting van 75 euro op de proppen, maar ook hierover lukte het uiteindelijk niet een akkoord te bereiken.
Utrecht gaat met hulp van zogeheten energiecoaches en andere communicatiemiddelen bewoners wijzen op de meest voordelige aanbiedingen. Ook worden minima uitgelegd waar ze op moeten letten bij het afsluiten van een energiecontract.