Rutte wil fusies gemeenten niet afdwingen

UTRECHT - VVD-leider en premier Mark Rutte wil gemeenten de komende kabinetsperiode niet gaan dwingen te fuseren. Dat zei hij woensdag in de Tweede Kamer tijdens het debat over het regeerakkoord dat de VVD met de PvdA heeft gesloten.
Rutte stelde dat het nieuwe kabinet ernaar streeft om er op lange termijn voor te zorgen dat elke gemeente meer dan 100.000 inwoners heeft. Hij wil dat samen met de PvdA bevorderen, niet afdwingen.
De VVD-leider denkt dat grote gemeenten nodig zijn, omdat ze meer en veel complexere taken krijgen. De gemeenten worden onder meer verantwoordelijk voor de jeugdzorg, ouderenzorg en delen van de sociale zekerheid. Dat vraagt volgens Rutte om "bestuurlijke schaal". Kleine gemeenten moeten dan ook gaan samenwerken, wat volgens de VVD-leider kan gaat uitmonden in samenvoeging.
ChristenUnie-leider Arie Slob stelde dat het lang niet altijd met schaal te maken heeft of een gemeente een taak aankan. Volgens Emile Roemer van de SP worden gemeenten financieel zo uitgeknepen dat ze wel moeten gaan fuseren. Ook SGP-leider Kees van der Staaij was kritisch over het "Haagse model waar de gemeenten zich in moeten persen".
Rutte gaf verder aan dat een afname van het aantal gemeenten geen probleem hoeft te zijn. Hij vergeleek de Randstad met de Amerikaanse stad New York. Daar gaat het goed met 1 burgemeester en 400 politici in 5 districten. In de Randstad zijn er 5000 politici, volgens de laatste telronde van Rutte.
Gemeenten in Midden-Nederland en de provincie Utrecht reageerden de afgelopen dagen al niet erg enthousiast op de schaalvergrotingsplannen.