Hof verlengt rijverbod straatracer Cartesiusweg

UTRECHT - De veroorzaker van een dodelijk straatrace-ongeluk in Utrecht krijgt naast een celstraf van vier jaar een rijverbod van acht jaar. Dat heeft het Hof in Arnhem vrijdag bepaald in het Hoger Beroep rond ongeval op de Cartesiusweg in 2011. Justitie had acht jaar cel en tien jaar rijontzegging geëist.
Mohammed ben J. zou volgens getuigen op 25 juli 2011 in zijn BMW hebben mee gedaan aan een straatrace. Hij reed minstens 104 kilometer per uur, waar maximaal 50 is toegestaan. Toen hij op een andere auto botste kwam Utrechter Maarten Naafs om het leven. Naafs zat in de aangereden auto, waarvan bestuurder Rezenne Gidey zwaargewond raakte. De andere straatracer waarvan sprake was, is nooit gevonden.
De 24-jarige veroorzaker van het ongeluk kreeg in april vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, en een rijontzegging van tien jaar. Het Openbaar Ministerie had toen ook al het dubbele geëist, maar de Utrechtse rechter zag geen bewijs voor poging tot doodslag.
Het Hof heeft de celstraf gelijk gehouden en alleen het rijverbod met drie jaar verlengd. Ben J. heeft volgens het vonnis wel onaanvaarbare risico's genomen, maar oordeelt niet dat hij de auto met de slachtoffers opzettelijk heeft aangereden.
De gemeente Utrecht heeft overigens aangekondigd om de Cartesiusweg veiliger te maken. Begin volgend jaar beginnen de werkzaamheden.