Utrecht hoopt op afschaffen wietpas

UTRECHT - De gemeente Utrecht zet de voorbereiding van de invoering van de wietpas op een laag pitje. Burgemeester Wolfsen zegt in een brief aan de gemeenteraad dat lobbyen voor lokaal beleid zinvoller is, nu er een nieuw kabinet op komst is. De pas is omstreden omdat het criminaliteit in de hand zou werken.
De gemeente maakt zich niet alleen zorgen om de wietpas. Ook het plan om alle coffeeshops te sluiten die op minder dan 350 meter van een school af liggen, baart het college zorgen. Als het plan doorgaat, moeten alle coffeeshops in de binnenstad sluiten, zoals RTV Utrecht begin 2011 meldde.
Momenteel telt de stad dertien coffeeshops en is er ruimte voor vier erbij. Eén daarvan is bedoeld voor een experiment met een club waarvan de leden zelf de plantjes kweken.
De gemeente is ook in gesprek met een bewoner van de Breedstraatbuurt en de eigenaar van de coffeeshop 'Koffiedik' voor een coffeeshop in een bedrijventerrein de rand van de stad.
Het Utrechtse college wil op zeer korte termijn van de minister van Veiligheid horen of lokaal maatwerk toch mogelijk blijft. "Dat is nu meer aan de orde dan voorbereidingen voor de invoering van de wietpas", aldus burgemeester Aleid Wolfsen in een brief aan de raad.