"Minder vruchtwaterpuncties door Down-bloedtest"

UTRECHT - Over een paar jaar kan door bloedonderzoek bij een zwangere vrouw worden vastgesteld of haar baby het syndroom van Down heeft. Dat verwacht gynaecoloog Lieve Christiaens. Zij zegt dit in het oktobernummer van Uniek, het magazine van het UMC Utrecht.
In het bloed van zwangere vrouwen zit erfelijk materiaal van haar baby. Geavanceerde testen maken het mogelijk om de baby genetisch te onderzoeken na bloedafname bij de moeder. Zo is bijvoorbeeld het syndroom van Down op te sporen. Met de nieuwe methode kan het aantal vlokkentesten en vruchtwaterpuncties drastisch verminderen.
In sommige instituten in Amerika en China wordt de test al aangeboden. In Nederland moet de methode nog gevalideerd worden. Mogelijk kan de test over twee jaar hier worden aangeboden.
Het bloedonderzoek zou miskramen kunnen voorkomen. In drie per duizend gevallen leidt een vruchtwaterpunctie tot een miskraam van een gezond kindje. In Nederland worden ongeveer tienduizend vruchtwaterpuncties en vlokkentesten per jaar uitgevoerd. Dat veroorzaakt ongeveer dertig miskramen per jaar.