Geboren Utrechtse Van Miltenburg Kamervoorzitter

UTRECHT - De in Utrecht geboren Anouchka van Miltenburg (VVD) is gekozen tot voorzitter van de Tweede Kamer. Ze kreeg 90 van de 146 uitgebrachte geldige stemmen. Van Miltenburg is daarmee de opvolger van Gerdi Verbeet (PvdA) die vorige week afscheid nam nadat zij sinds 2006 voorzitter was geweest.
Van Miltenburg (45) is geboren en opgegroeid in Utrecht. Ze deed daar ook de mavo. In Nieuwegein volgde ze de havo, voordat ze in Tilburg journalistiek ging studeren. Ze werkte onder meer bij de NOS en RTV Rijnmond.
De moeder van drie kinderen was sinds 1997 lid van de VVD en is onder meer gemeenteraadslid in Zaltbommel geweest, voordat ze in 2003 aan de slag ging als Tweede Kamerlid.

VROLIJK

In oktober 2010 werd ze vicevoorzitter van de VVD-fractie. Ze had zich dinsdag in haar sollicitatiebrief voor Kamervoorzitter gepresenteerd als iemand die als een "vrolijke voorzitter" met gevoel voor de inhoud wil bijdragen aan een goede sfeer en aan een effectieve en inhoudelijke vergadering.
Ze wil ook experimenteren met een Twitterdebat. In een eerste reactie zei Van Miltenburg dat ze nu "de mooiste functie in het parlement" heeft. Ze zei vooral te hopen dat ze 5 jaar Kamervoorzitter kan blijven.