Lagere straffen rellen FCU-Twente

UTRECHT - Het gerechtshof in Arnhem heeft een man tot zes maanden cel veroordeeld die werd verdacht van poging tot mishandeling tijdens de rellen bij de wedstrijd FC Utrecht-FC Twente. Het OM had acht maanden geëist.
De man was een van de acht verdachten waar het hof vandaag over oordeelde. Twee van hen zijn vrijgesproken.
Een andere voetbalvandaal moet 240 uren werken, met aftrek van voorarrest, en moet 450 euro schadevergoeding aan een agent betalen. Dat is een lagere straf dan de zes maanden cel die de rechtbank hem eerder oplegde.
Drie andere veroordeelden moeten 100 uur werken. Het OM had voor één van hen 120 uur werkstraf geëist. De straf voor de andere twee is iets hoger dan de rechtbank stelde, maar er volgt geen gebiedsverbod of proeftijd. Eén zaak is aangehouden.

VUURWERK

De ongeregeldheden in en naast de Galgenwaard braken uit op 4 december 2011, nadat er vanuit het vak met Twente-supporters vuurwerk in het familievak van FC Utrecht werd gegooid.
Utrecht-supporters wilden bij de Tukkers te komen en probeerden een hek te forceren. Stewards kwamen daardoor in de verdrukking.
De ongeregeldheden verplaatsten zich later van het stadion naar de openbare weg. Daar werden agenten bekogeld met vuurwerk, fietsen en stenen. Meerdere politiemensen raakten gewond.
In juli oordeelde het gerechtshof ook al over een aantal verdachten van voetbalvandalisme. Ook toen waren veel straffen lager dan de rechtbank eerder had uitgesproken.