Begroting Utrecht: geen tekorten, wel bezuinigen

UTRECHT - Ondanks de economische crisis heeft Utrecht de financiën op orde. Althans, dat schrijft de gemeente in de begroting voor 2013.
In het pak papier staan de plannen voor 2013 en later, en volgens de gemeente zijn er geen tekorten.
Wel wordt er op diverse plekken fors bezuinigd. De stad wil onder andere besparen op het cameratoezicht.
Om verpaupering van bedrijventerreinen tegen te gaan, moeten er meer winkels komen op de Utrechtse industrieterreinen. Utrecht heeft door de crisis te maken met enorme leegstand. Door op bedrijventerreinen ook andere functies zoals scholen en winkels toe te staan, denkt de gemeente dit te kunnen bestrijden. Leegstaande kantoren moeten verder worden omgebouwd tot studentenkamers.
In de begroting is te lezen dat Utrecht een echte fietsstad wil worden. Volgens het college van B en W is de fiets het primaire vervoermiddel, gevolgd door het openbaar vervoer. De stad wil het gebruik van de auto verder ontmoedigen. Dat gebeurt onder andere door het makkelijker maken om betaald parkeren in te voeren in de wijken. Nu kan betaald parkeren alleen ingevoerd worden als er bij de bewoners een meederheid voor is.
De Utrechtse oppositie is niet blij met de maandag gepresenteerde begroting voor 2013. De VVD denkt dat de plannen leiden tot stagnatie, met name als het gaat om benodigde bezuinigingen. De aangekondigde inkrimping van het aantal ambtenaren komt niet van de grond, aldus de liberalen.
Het CDA vindt dat deze begroting de stad niet uit de crisis helpt. De Christen-Democraten zeggen dat ze het beter kunnen en komen binnenkort met een tegenbegroting.