Golf aan babbeltrucs in Utrecht

UTRECHT - In Utrecht zijn de afgelopen maand opmerkelijk veel bejaarden opgelicht met babbeltrucs. Twaalf keer kwamen daders met een smoes een woning binnen, waarna pinpasjes, geld of sieraden verdwenen. In drie andere gevallen bleef het bij een poging.
In vrijwel alle gevallen ging het om (hoog)bejaarde slachtoffers. Het jongste slachtoffer was een vrouw van 74 jaar, het oudste slachtoffer een 96-jarige vrouw. De daders kwamen alleen of met zijn tweeën aan de deur, waarna waarschijnlijk een derde dader de woning wist binnen te dringen door een openstaande voordeur.
De daders zijn zowel mannen als vrouwen. In een aantal gevallen hadden slachtoffers het ook over twee jonge meisjes van ongeveer 15 jaar.

TRUCS

De verhalen waarmee de daders hun slachtoffers om de tuin leiden, variëren enorm. Sommigen komen met taart of gebak aanzetten en vertellen dat ze vragen willen stellen voor een onderzoek voor school. Anderen bellen zogenaamd aan namens de thuiszorg, woningcorporatie, energiemaatschappij of een goed doel, doen zich voor als nieuwe buren, hebben een verhaal over stankoverlast of een aanbod voor een massage.

SCHAAMTE

Ouderen die dit overkomt, schamen zich volgens de politie vaak dat ze zich zo makkelijk hebben laten inpakken door een mooi verhaal of een keurige verschijning. Daarom meldt lang niet elk slachtoffer zich.
De politie roept slachtoffers op om zich toch te melden en 'gezond wantrouwig' te zijn als er onbekenden aan de deur staan.

Politie over babbeltrucs in Utrecht