Triltoren gaat begin 2013 weer open

UTRECHT - Medewerkers van Rijkswaterstaat kunnen op 1 januari weer terug naar hun vertrouwde werkplek in de Utrechtse triltoren. Dat bleek woensdagmiddag tijdens een speciale persconferentie over de oorzaak van de trillingen in het gebouw, eind juni.
Uit onderzoek blijkt dat de toren is gaan trillen door de bak van de glazenwasser; de onderzoekers kwamen erachter dat de trillingsfrequentie van de vloeren en meubilair overeenkwam met die van de glazenwassersbak.
Het gebouw werd eind juni ontruimd nadat medewerkers vreemde trillingen hadden gevoeld. Om geen enkel risico te nemen werken de 1500 medewerkers sindsdien op andere locaties. Rijkswaterstaat hoopt dat ze 1 januari terug kunnen keren naar hun oude werkplek.

HERSTEL

De komende maanden moeten eerst herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd. Uit uitvoerig onderzoek is deze zomer namelijk gebleken dat er een aantal problemen zijn met het gebouw, die opgelost moeten worden. Volgens Rijkswaterstaat zijn deze problemen nooit een accuut gevaar geweest voor de medewerkers.
Rijkswaterstaat kan nog niet zeggen wat de problemen rondom de triltoren precies hebben gekost, maar gaat er vanuit dat het om miljoenen gaat.

Verslaggever Elmer Smaling is niet verrast over onderzoeksuitkomst
Toeval dat glazenwasinstallatie zorgde voor trillingen