Duizenden stemmen op Utrecht CS

UTRECHT - Op Utrecht Centraal hebben ruim 4500 mensen hun stem uitgebracht. Het stembureau heeft ruim honderd kiezers teleur moeten stellen. Op het station mag alleen gestemd worden door mensen uit de gemeente Utrecht. Alleen als de stempas is omgeruild voor een kiezerspas mag overal worden gestemd.
Acht of negen kiezers waren zo teleurgesteld dat ze niet op Utrecht Centraal mochten stemmen dat ze hun stempas kwaad verscheurden. Ook bij de Utrechtse Jaarbeurs, waar voor het eerst gestemd mag worden, zijn mensen teleurgesteld. Stempassen werden er niet verscheurd.
Ook de stembureaus op andere stations zijn erg in trek. Op het station Amersfoort was het druk. "Het loopt flink storm. Maar we hebben een team goede, hardwerkende mensen en bovendien zijn de mensen die komen stemmen geduldig en enthousiast. Ik kan niet anders dan tevreden zijn", zei Peter Csikos, voorzitter van het stembureau vanmiddag.

PIEK

Het stembureau op Utrecht CS werd om 07.00 uur geopend. Volgens de NS lag de grote piek in de ochtend- en avondspits, maar liep het ook daartussen goed door. Het valt het spoorbedrijf verder op dat niet alleen reizigers op de stations komen stemmen. Ook mensen die in de buurt van het station werken of wonen, kwamen - vooral in de lunchpauze - op het station stemmen.
Op meer dan 40 stations kunnen reizigers stemmen op het perron, in de stationshal of op het stationsplein. Stemmen op het station kan sinds de verkiezingen in 2006. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 brachten meer dan 50.000 mensen hun stem uit op een NS-station.