"Utrechter is gezond, maar drinkt veel"

UTRECHT - Nederlandse stedelingen zijn gezonder, leven langer en zijn bovendien hoger opgeleid dan bewoners van steden uit andere Europese landen. Dat blijkt uit onderzoek onder mensen uit 26 steden, waaronder Utrecht.
In West-Europa zijn stedelingen minder gezond dan dorpelingen. Driekwart van de inwoners van Utrecht beoordeelt zijn gezondheid als goed tot zeer goed. Dat percentage ligt hoger dan in andere stedelijke omgevingen.

DRANK- EN CANNABISGEBRUIK

Tien procent van de Amsterdamse jongeren zegt op te groeien in een arme familie, in Utrecht is dat een op de zes. Zo'n 57 procent van de Utrechters is hoger opgeleid en dat is hoger dan het Europees gemiddelde. Wel ligt het aantal zware drinkers en cannabisgebruikers bij jongeren uit Utrecht flink hoger dan gemiddeld.
Volgens hoofd epidemiologie Erik van Ameijden van de gemeente Utrecht verruilen welvarende Nederlanders vaker de stad voor een mooi dorpje in de omgeving. Van Ameijden is inhoudelijk verantwoordelijk voor het project Euro-Urhis 2, waarvan het onderzoek onderdeel uitmaakte.