Justitie eist acht jaar voor dood peuter Nouafel

UTRECHT - Younnas A. moet acht jaar naar de gevangenis. Dat heeft Justitie donderdag geëist in de zaak over de dood van de Utrechtse peuter Nouafel. Nouafels moeder Samantha de J. hoorde dertig maanden tegen zich eisen en moet zich volgens het OM psychisch laten behandelen.
De strafeisen volgen op een rechtszaak in Utrecht die tot nu toe drie dagen heeft geduurd. De rechter moet een oordeel vellen over de moeder van het overleden jongetje en haar ex-vriend Younnas A. Die worden ervan verdacht Nouafel dusdanig te hebben mishandeld, dat hij aan de gevolgen stierf. Dat gebeurde in maart 2011.

BEHANDELEN

Justitie eist voor Younnas A. acht jaar cel met aftrek van zijn voorarrest van ruim anderhalf jaar. Samantha verdient volgens het OM een straf van dertig maanden, waarvan vijftien voorwaardelijk.
Omdat ze volgens de officier van Justitie heeft toegelaten dat haar kind door Younass werd mishandeld, zou ze zich door een psycholoog moeten laten behandelen. Ook zou ze, wanneer ze eventueel weer kinderen krijgt, zich moeten laten bijstaan in de opvoeding ervan.

SCHULD

De derde dag in de zaak verliep, net als voorgaande zittingen, emotioneel. Samantha de J. ontstak in woede toen de rechter haar vragen bleef stellen over de verwondingen op het lichaam van haar kind. Ze riep dat haar ex-vriend de peuter moet hebben mishandeld.
Daarop volgde een woordenwisseling, waarin beide verdachten elkaar over en weer beschuldigden. Later op de dag besloot de moeder verder te zwijgen, omdat zij bang is voor represailles van haar ex en zijn familie.

MISHANDELING

Dinsdag en woensdag beweerden beiden na het zien van foto's nog dat ze sommige wonden van Nouafel niet hadden opgemerkt en dat andere door ongelukjes waren ontstaan. Ook zeggen ze beiden door de ander te zijn mishandeld.
Younnas zou volgens Justitie tegenover twee medegedetineerden hebben bekend dat hij het jongetje zou hebben geschopt en geslagen. Hij zou het jongetje daarmee "hard" hebben willen maken. Volgens justitie had zijn ex, die zwakbegaafd is, vaak smoesjes verzonnen als zij op letsel bij haar kind werd aangesproken. Zij vond het voortduren van haar relatie belangrijker dan het welzijn van haar kind, aldus de officier.
De rechtbank had aanvankelijk drie dagen uitgetrokken voor de tragische zaak. De advocaten van de twee verdachten hebben echter aangegeven dat ze meer tijd nodig hebben om hun pleidooi voor te bereiden. Ze zullen vrijdag de verdediging van hun cliënten voeren.

U Vandaag over de derde zittingsdag