Ondernemer De Meern vertrekt na gifwolk en vondst asbest

LEIDSCHE RIJN - Lokale ondernemers maken zich grote zorgen na de vondst van asbest op een industrieterrein bij De Meern en een gifwolk boven de nabijgelegen BASF-fabriek. Eén van de omliggende bedrijven geeft er zelfs de brui aan en vertrekt.
"Ik stop er nu mee, ik vind het risico veel te groot," zegt ondernemer Maurice Noot. "Er gebeuren hier dingen die het daglicht niet kunnen verdragen." Noot neemt het de gemeente Utrecht kwalijk dat er incidenten met gevaarlijke stoffen plaatsvinden, waar het stadsbestuur geen ruchtbaarheid aan heeft gegeven.
Woensdag werd er bij zijn buren asbesthoudend materiaal opgeruimd. Het ging om wat golfplaten, die er onlangs illegaal gedumpt zouden zijn. Maar volgens Noot lag het materiaal er al weken. Aan de andere kant van zijn bedrijf staat de BASF-fabriek, waar vorige week een gifwolk onstnapte.
Volgens de gemeente hoeven de ondernemers zich geen zorgen te maken, omdat het verwijderen van het asbest volgens de regels gebeurt. Ook chemiebedrijf BASF zegt dat er geen reden is om ongerust te zijn. Donderdagavond houdt de fabriek een informatiebijeenkomst voor bedrijven en omwonenden. De procedures voor incidenten als het ontsnappen van gevaarlijk gas zijn inmiddels aangescherpt.