RWS wil snel besluit over toekomst triltoren

UTRECHT - Rijkswaterstaat wil op korte termijn een besluit nemen over de toekomst van de 'triltoren' langs de A12. Het gebouw staat al bijna twee maanden leeg, nadat medewerkers in juni ineens trillingen voelden.
De Rijksgebouwendienst, die het onderzoek naar de trillingen leidt, gaat er vanuit dat het gebouw binnenkort weer veilig verklaard wordt. Het pand is uitvoerig onderzocht. De laatste onderzoeken worden volgende week afgerond.
Er zijn nog twee mogelijkheden: of de trillingen zijn veroorzaakt door een te strakke gevelconstructie of door laagfrequente trillingen. Die kunnen veroorzaakt worden door vliegtuigen, helikopters, maar ook schepen. Dat heeft alles te maken met resonantie.
Elk gebouw of brug heeft een eigen frequentie, dat heeft te maken met de vorm en het gewicht van de constructie en als een geluidsbron precies die frequentie uitzendt, dan gaat het gebouw meer en meer trillen.
Een zwaar schip of helikopter zendt hele lage bromtonen uit, die in de buurt komen van de frequentie van zo'n gebouw als Rijkswaterstaat. Maar om een voelbare trilling te veroorzaken, moet het allemaal precíes kloppen. Dat verklaart wellicht waarom het sinds die donderdag in juni, nooit meer voorgekomen is.
De andere oorzaak die nog onderzocht wordt is de gevelconstructie. Delen van de metalen gevel hebben mogelijk te strak gezeten en zijn toen losgeknald met de trillingen tot gevolg.
Waarschijnlijk wordt over ongeveer twee weken duidelijk wanneer het kantoor weer open kan.

Mogelijk oorzaken van trillingen in toren RWS