Onderzoek gemeente naar gifwolk BASF-fabriek

DE MEERN - De gemeente Utrecht gaat onderzoek doen naar de gifwolk die zaterdag ontsnapte uit de BASF-fabriek in De Meern. De gele pluim van het giftige stikstofoxide hing ruim tien minuten boven de chemische fabriek, meldde het AD donderdagochtend.
Volgens een woordvoerder van BASF is er nooit gevaar geweest voor de volksgezondheid. De uitstoot van de giftige stof is binnen de normen van de vergunning gebleven. De gemeente gaat daar ook van uit, maar laat alsnog de logboeken bestuderen en wil weten wat de oorzaak van de wolk is.
Ook wil wethouder De Rijk de afspraken aanscherpen die met BASF zijn gemaakt over het melden van incidenten. Dat ging zaterdag mis. Een melding van BASF bleef hangen bij de boodschappendienst van de provincie, terwijl die terecht had moeten komen bij een inspecteur. Verder werd de gemeente pas na het weekend op de hoogte gebracht van de gifwolk.
Toch heeft dit volgens de gemeente, de provincie en de Veiligheids Regio Utrecht nooit gevaar opgeleverd voor omwonenden. Bij een echte calamiteit had BASF namelijk onmiddellijk 112 ingeschakeld en was de hulpverlening op gang gekomen.
Een woordvoerder van gedeputeerde De Vries laat RTV Utrecht weten dat de provincie de afspraken met de boodschappendienst gaat aanscherpen zodat voortaan elke melding wordt doorgegeven, ook als er geen gevaar is. GroenLinks in Utrecht is van plan vragen te stellen over het incident.
Op de website van BASF staat dat omwonenden die vragen hebben over het incident kunnen bellen met het locatie-management in De Meern: 030-666 92 11. Of met de afdeling communicatie in Arnhem (hoofdkantoor BASF Nederland) via 026-371 73 82.