Dick Bruna 85 jaar

UTRECHT - De beroemdste inwoner van Utrecht, Dick Bruna, is jarig. De geestelijk vader van Nijntje is 85 jaar geworden.
Ter gelegenheid van Bruna's verjaardag konden kinderen zondag al in het Dick Bruna Huis een verjaardagskaart voor de tekenaar, ontwerper en schrijver knutselen. Deze zijn opgehangen in het atelier. Voor de vijf mooiste kaarten is er een prijs.
Bruna's verjaardag vormt ook de afsluiting van het jaarlijkse programma De Zomer van Dick Bruna. Dit keer in samenwerking met Teddybearsforhelp, een organisatie?die knuffels inzamelt voor kinderen die er geen hebben.
Bruna woont en werkt zijn hele leven al in Utrecht. Hij begon al in 1940 met tekenen. Hij illustreerde onder meer de boeken uit de Zwarte Beertjes-serie en maakte meer dan tweeduizend boekomslagen.
In zijn latere carrière werd hij geestelijk vader van onder meer Eegje Egel, Lotje, Gobe, het hondje Snuffie, Betje Big, de beertjes Boris en Barbara en natuurlijk Nijntje. Het eerste Nijntje-boekje kwam uit in 1955. Inmiddels zijn er meer dan dertig verschenen.
Bruna won met zijn prentenboeken een groot aantal prijzen, waaronder de Zilveren Griffel voor Lieve oma Pluis in 1997, de Zilveren Penseel voor Nijntje in de tent in 1996 en de Gouden Penseel voor Boris Beer in 1990. Zijn prentenboeken zijn behalve in Nederland immens populair in Japan en vele andere landen.