Geen strafrechtelijke vervolging busongeluk UIT

UTRECHT - Justitie gaat niemand strafrechtelijk vervolgen voor het busongeluk tijdens de UIT-dagen, de Utrechtse Introductietijd voor studenten.
Een jaar geleden raakten drie studentes die op de open dubbeldekker stonden gewond na afloop van de straatparade. Eén van hen liep zwaar letsel op. Zij kwam met haar hoofd tegen een viaduct op de Venuslaan. De studente heeft aan de klap concentratieproblemen en nekklachten overgehouden.
De Engelse open dubbeldekker was ingehuurd door studentenhockeyvereniging Rinoceros. Het busverhuurbedrijf kan volgens justitie het verwijt worden gemaakt dat het de chauffeur onvoldoende heeft geïnstrueerd en de bus heeft laten rijden buiten de parade.
De buschauffeur heeft volgens de officier van justitie onzorgvuldig gehandeld door niet te controleren of de situatie veilig was voordat hij onder het viaduct door reed. De vereniging valt te verwijten dat zij onvoldoende veiligheidsmaatregelen heeft getroffen en onvoldoende toezicht heeft gehouden. Ook stelt de officier dat het ongeluk niet had kunnen gebeuren als de studentes gewoon op de stoelen hadden gezetten.
De officier van justitie is tot de conclusie gekomen dat de verschillende partijen onafhankelijk van elkaar onzorgvuldig en onvoorzichtig hebben gehandeld. Deze opeenstapeling heeft ertoe geleid dat het ongeval heeft plaatsgevonden. Toch valt dit de betrokken partijen niet dermate te verwijten dat de zaak voor de rechter moet komen.