CDA wil af van de langstudeerboete

UTRECHT - CDA-lijsttrekker Buma wil af van de langstudeerboete. Dat zei hij tijdens het eerste debat voor de Tweede Kamerverkiezingen, die door Utrechtse studenten was georganiseerd. De uitspraak van de CDA'er is opmerkelijk, omdat zijn partij de boete juist wilde invoeren.
Buma deed zijn uitspraken tijdens een debat met Diederik Samsom (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Jolande Sap (GroenLinks) en Arie Slob (CU). Het debat in Utrecht ging vooral over het onderwijs en de financiering daarvan.
De langstudeerboete van ruim 3000 euro moeten studenten betalen als ze te lang over hun studie doen. PvdA, D66 en GroenLinks vinden ook dat de boete moet verdwijnen. Daarmee is er een meerderheid voor het afschaffen van de maatregel.
Studentenorganisaties betwijfelen of dat er wel van komt. Ze verdenken het CDA van verkiezingsretoriek. "Eerst zien, dan geloven", zegt voorzitter van Reekum van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO)

CORPS

De organisatie van het debat was in handen van het Utrechtsch Studenten Corps. De honderden aanwezige studenten kozen na afloop van het debat PvdA-leider Diederik Samsom en D66-leider Alexander Pechtold als winnaars.
De lijsttrekkers van de andere grote partijen, Mark Rutte (VVD), Emile Roemer (SP) en Geert Wilders (PVV), deden niet mee. Zij willen zich zo laat mogelijk in de verkiezingsstrijd mengen.

Verslaggever Remco te Kloese was bij het debat