D66 zet in op Randstadprovincie

UTRECHT - D66 wil het plan voor een Randstadprovincie, door een fusie van Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland, en Flevoland, na de verkiezingen doorzetten.
De andere provincies moeten dan ook samengaan tot grotere landsdelen. Waterschappen en regiobesturen kunnen vervolgens worden opgeheven en ondergebracht bij de landsdelen.
Het aantal gemeenten kan volgens de partij worden teruggebracht van ruim 400 tot ongeveer 200. De partij wil van de gemeenten grotere organisaties maken, omdat ze de vele taken die ze overnemen van het Rijk anders niet aan zouden kunnen.

1 MILJARD

"We praten nu al decennia over minder bestuur. Nu is het tijd dat we echt een stap vooruit zetten en knopen doorhakken", aldus Tweede Kamerlid Gerard Schouw van D66 maandag. Volgens hem kan tot 2017 met deze plannen 700 miljoen euro worden bespaard op het bestuur in Nederland. Op de langere termijn zou dit kunnen oplopen tot meer dan 1 miljard euro per jaar; ofwel 125 euro per huishouden.
"Nederland is te klein voor zoveel bestuur. Daardoor moeten bestuurders en ambtenaren te veel overleggen en hebben burgers en bedrijven te maken met te veel, soms tegenstrijdige regels. Hierdoor verspillen we elkaars tijd en energie'', zegt Schouw. Maar het gaat hem niet alleen om bezuinigingen.
Het verminderen van het bestuur is in zijn ogen steeds meer noodzakelijk met het verschuiven van taken van Den Haag naar de gemeenten, onder meer op het gebied van de sociale zekerheid. Kleine gemeenten moeten volgens hem "worden opgeschaald, omdat ze deze taken nauwelijks aankunnen".

ROBBERTSEN

De Utrechtse commissaris van de Koningin Roel Robbertsen is overigens tegen een provinciefusie van Utrecht, Noord-Holland en Flevoland. Hij vindt het logischer als de provincie Utrecht zou samengaan met delen van het Groene Hart en het Gooi.
Volgens Robbertsen moet gekeken worden naar welke gebieden goed bij elkaar passen en spelen provinciegrenzen daarbij een minder belangrijke rol. Bovendien moet het kabinet zich op dit moment bezighouden met de economie, zei de commissaris vorig jaar tegen RTV Utrecht.