Langstudeerboete Utrechtse topsporters betaald

UTRECHT - Topsporters die studeren aan de Universiteit Utrecht, hoeven niet bang te zijn voor de langstudeerboete. Er komt er een speciaal fonds voor de heffing die studerende topsporters moeten betalen als ze te lang over hun studie doen.
De langstudeerboete is een verhoging van het collegegeld als een student meer dan één jaar langer over een opleiding doet dan is toegestaan. Topsporters staken vaak tijdelijk hun studie om zich volledig te kunnen richten op hun sport en worden vaak getroffen door de nieuwe regeling.
Het geld wordt beheerd door het Utrechts Universiteitsfonds en komt van giften van alumni. De universiteit en het Rijk dragen daar niet aan bij.

HOGESCHOOL

Het is nog niet bekend of topsporters die studeren aan de Hogeschool Utrecht ook aanspraak kunnen maken op geld uit het fonds. Volgens een woordvoerder van de hogeschool praat het College van Bestuur in september over de zaak.
Hockeyster Marilyn Agliotti, roeiers Inge Janssen en Kai Hendriks studeren aan de universiteit Utrecht en nemen deel aan de Olympische Spelen. Aan de Hogeschool studeren olympiërs Annemiek de Haan (roeien), Carlien Dirkse van den Heuvel (hockey), Wouter Brus (atletiek) en Marleen van Iersel (beachvolleybal).
Zwemster en student aan de Hogeschool Utrecht Lisa den Braber doet mee aan de Paralympics, net als handbikebegeleider Gerhard Joling.
De olympische sporters van de hogeschool en universiteit worden in september of oktober gehuldigd.