Utrechtse Heuvelrug tegen 130 op A12

UTRECHT - De gemeente Utrechtse Heuvelrug is tegen het verhogen van de maximumsnelheid op de snelweg A12 tussen 7 uur 's avonds en 6 uur 's morgens. Volgens de gemeente levert dat vooral voor de inwoners
van Maarn te veel herrie op. Ook Maarsbergen en Driebergen krijgen te maken met geluidsoverlast.
Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wil het verkeer op de A12 harder laten rijden tussen Driebergen en knooppunt Maanderbroek bij Ede. De A12 is op dit traject recent verbreed met een plusstrook, waardoor harder rijden in de avond en nacht mogelijk zou zijn.
In een zienswijze die donderdag bij het ministerie is ingediend stelt de gemeente Utrechtse Heuvelrug dat de "daadwerkelijke leefkwaliteit altijd zal afnemen".
De minister meent dat harder rijden binnen de bestaande milieuregels past, maar de gemeente vreest een te slechte luchtkwaliteit en een te hoge geluidsbelasting.
"Pas als afdoende onderzoek is gedaan en er akoestische maatregelen zijn getroffen, is harder rijden eventueel mogelijk. Tot die tijd moet de maximumsnelheid 100 of 120 kilometer per uur blijven", aldus de gemeente.