'Zaak Nouafel opnieuw bekijken als beweringen kloppen'

UTRECHT - Inspectie Jeugdzorg moet het onderzoek naar het overlijden van de 3-jarige peuter Nouafel heropenen als het klopt dat er inderdaad meldingen zijn gedaan over mishandeling. Dat zegt hoogleraar opvoedkunde Jo Hermanns uit Woerden tegen RTV Utrecht.
De moeder en stiefvader van Nouafel worden verdacht van mishandeling van het jongetje. De grootmoeder van de vorig jaar overleden Utrechtse peuter Nouafel deed eerder deze week aangifte tegen Jeugdzorg. Buren, familieleden, politie en medewerkers van het ziekenhuis maakten diverse keren melding van problemen in het gezin, maar Jeugdzorg zat er niet genoeg bovenop, staat in een rapport van de Inspectie.

FOTO'S

Volgens Jeugdzorg gingen de meldingen niet over fysiek geweld, maar waren het meldingen 'van algemene aard'. De grootmoeder van Nouafel beweert echter dat ze onder meer foto's van het jongetje heeft gestuurd, waarop zijn blauwe plekken goed zichtbaar waren.
Hermanns, hoogleraar in Amsterdam en adviseur jeugdbeleid en jeugdzorg, vindt dat die beweringen moeten worden onderzocht. Als ze kloppen moet de zaak weer worden geopend.

GEEN INCIDENT

Hermanns noemt Nouafel geen incident, omdat er naar zijn oordeel te veel kinderen in een soortgelijke situatie sterven. Hij zegt dat er jaarlijks nog twee of drie kinderen overlijden, terwijl hun gezinnen onder toezicht staan van een instelling.
Dat is af te leiden uit jaarcijfers van het adviespunt kindermishandeling. De hoogleraar zegt dat er sinds 2004, toen de mishandelde peuter Savanna uit Alphen aan de Rijn dood in de achterbak van een auto werd gevonden, nog weinig vooruitgang te zien is.
Volgens Hermanns moet één persoon de verantwoordelijkheid krijgen over een probleemgezin. Daarmee kan voorkomen worden dat instanties langs elkaar heen gaan werken, aldus de Woerdense hoogleraar.

'Zaak Nouafel moet over als beweringen kloppen'