Rechtszaak over zondagopening supers

UTRECHT - De Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling sleept de gemeente Utrecht voor de rechter. Eerder tekende de stichting van kleine ondernemers en vakbonden tevergeefs beroep aan bij de Bezwaarschriftencommissie van de gemeenteraad tegen de zondagopenstelling van de supermarkten.
De opening van de supers iedere zondagmiddag betekent volgens woordvoerder De Geus de doodsteek voor kleine winkeliers. "Die worden geconfronteerd met een omzetderving van 10 tot 15 procent."
De gemeente kon de openingstijden aanpassen met een beroep op het toerisme, maar dat is volgens de stichting niet goed doordacht. De stichting denkt dat de rechter de gemeente terug zal fluiten, omdat niet duidelijk zou zijn gemaakt hoe de zondagsopening het toerisme in de stad kan helpen. Dat moet wel, volgens de Winkeltijdenwet.
De zaak tegen Utrecht wordt behalve door de Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstellingaangespannen, ook aangespannen door FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, RMU voor Werknemers en acht lokale winkeliers.