Crisisteam asbest Utrecht stopt, Mitland vrijdag leeg

UTRECHT - Het crisisteam dat is gevormd na de vondst van asbest in Utrechtse woningen stopt. Dat maakte burgemeester Aleid Wolfsen donderdagmiddag bekend. Volgens hem kunnen de zaken vanaf vrijdag weer volgens de gewone procedures worden afgehandeld.
In het team zaten specialisten van brandweer, politie, GG en GD, de gemeente en woningbouwcorporatie Mitros. Die instanties blijven nog wel intensief samenwerken.
Voor vragen over het asbest kunnen bewoners vanaf maandag terecht bij een informatiecentrum aan de Marco Pololaan in Kanaleneiland. Daar zijn ook medici en mensen die advies kunnen geven over eventuele schadevergoedingen.

HOTEL

De laatste 'asbestgezinnen' die nog in hotel Mitland in Utrecht verblijven, vertrekken vrijdag. Dat heeft Karin Verdooren, directielid van woningcorporatie Mitros, donderdagmiddag gezegd. Mitros heeft donderdag opnieuw urenlang gesproken met de evacués, die al dagenlang weigeren om het hotel te verlaten.
De bewoners van Kanaleneiland zijn bang dat zij rechten verspelen als ze een tijdelijke logeerwoning accepteren. Daar is echter geen sprake van, aldus Verdooren. Sinds woensdag is er zelfs een officieel formulier waarin staat dat verhuizen naar een tijdeijk adres geen gevolgen heeft voor een eventuele schadeclaim.

EIGENAREN

De eigenaren van koopwoningen in de Amerikalaan en de Afrikalaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland mogen voor een deel ook vrijdag weer naar huis, meldde Verdooren. De huiseigenaren kunnen in hun opvanghotel blijven totdat hun eigen woning schoon is. De bezitters van een eigen huis zijn de afgelopen anderhalve week, net als de huurders, op kosten van Mitros in een hotel ondergebracht en daar verzorgd.
Mitros had de evacués in vier hotels ondergebracht, maar de meeste bewoners zijn inmiddels naar huis of zijn elders opgevangen. De bewoners van een flat aan de Stanleylaan moeten het langst wachten voor zij weer naar huis mogen. Op het dak van hun flat werd spuitasbest in een dakrand beschadigd.

U Vandaag over terugkeer bewoners Marco Pololaan