Kritiek raad Utrecht op informatie asbest

UTRECHT - De gemeenteraad in Utrecht heeft veel kritiek over de manier waarop de stad communiceert over het asbest in Kanaleneiland. Dat bleek tijdens een ingelaste vergadering van de raad. Er worden blunders begaan en dat kan niet, zeggen raadsleden.
De manier van communiceren zorgt voor veel onrust bij de bewoners, zeggen de raadsleden. PvdA'er Marleen Haage haalde een tekst aan waarin staat dat asbest giftig is als het over lange tijd wordt ingeademd. Volgen Haage heeft de gemeente verzuimd om te melden dat het asbest daarvoor wel moet zijn losgetrokken.
Ook zijn er nog steeds vragen over de bron van het asbest. Er is altijd gezegd dat gaat om spuitasbest onder de dakrand van de flats. Maar gisteren werd opeens gezegd dat er nog een onderzoek nodig is naar de asbestbron.
Locoburgemeester Isabella zegt dat de gemeente een "pas op de plaats" wil maken en wil wachten op de uitkomst van het onderzoek. Volgende week komt daarover een rapport uit, beloofde burgemeester Wolfsen.

ZIEKTE

Bewoners en andere huurders van Mitros mogen in ieder geval niet de dupe worden van de situatie, vinden de raadsleden. Zo moet de gemeente duidelijk maken bij wie mensen in de verre toekomst kunnen aankloppen voor compensatie bij ziekte. Ook zou Mitros andere renovatieprojecten niet mogen uitstellen. Dat is de woningcorporatie wel van plan.
Verder willen de raadsleden meer weten over de onafhankelijke commissie die het onderzoek naar de gang van zaken aanstuurt. Het is niet duidelijk wie daarin zit en wanneer de commissie aan de slag gaat. Volgens burgemeester Wolfsen is dat deels aan de raad zelf.
In een brief aan de raad schrijft Wolfsen dat de commissie onderzoek doen naar de vergunningsverlening en de responds op de crisis. Ook moeten er aanbevelingen komen voor vergelijkbare situaties, mochten die zich voordoen. Daarin kan Utrecht een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland, zei Wolfsen.