Evacués Marco Pololaan keren terug

UTRECHT - Ongeveer tachtig bewoners van de Marco Pololaan zullen vanaf vandaag teruggaan naar hun woning. De asbest-evacués worden met busjes vervoerd van het hotel naar Kanaleneiland, waar medewerkers van Mitros klaarstaan. De eerste bewoners zijn weer thuis.
Volgens de woningcorporatie is het asbest verwijderd en is het er veilig. Gisteren zeiden veel bewoners dat ze niet terug wilden keren. Mitros heeft daarover gesproken met de bewoners. Volgens een van hen verliepen die bijeenkomsten emotioneel. Toch zouden de meeste bewoners daar overtuigd zijn om toch terug te keren.
De bewoners hebben tijdens die bijeenkomsten een schema gekregen voor hun busvervoer naar Kanaleneiland. Medewerkers van Mitros en schoonmakers vangen de evacués op en zullen samen met de hen de woningen inspecteren. Ook zijn er volgens burgemeester Wolfsen vrijwilligers van het Rode Kruis aanwezig.

KINDEREN

Niet alle bewoners van de Marco Pololaan zullen teruggaan naar hun woning. Bewoner Mohamed Ahabad wil wel terug, maar zijn vrouw en kinderen weigeren om weer in de flat in Kanaleneiland te gaan wonen. Hij heeft later nog een gesprek over zijn situatie met woningcorporatie Mitros, zegt hij tegen RTV Utrecht.
Ook andere bewoners maken zich grote zorgen over de gezondheid van hun kinderen. De gemeente en Mitros hebben gezegd dat er geen groot gezondheidsonderzoek komt, maar mensen met klachten kunnen zich wel melden bij de GG&GD of bij hun huisarts.
Ook evacués die kampen met emotionele problemen zijn bij de gezondheidsdienst welkom voor hulp. De GG&GD heeft daarvoor een team van veertig mensen klaarstaan.
Bewoners van de Stanleylaan, waar het asbest is gevonden, kunnen voorlopig nog niet terug. Voor hun woningen en portieken wordt nog een saneringsplan gemaakt.
Meer over de terugkeer in U Vandaag om 18.00 uur.