Mitros: asbest-evacués moeten terug
UTRECHT - De Utrechters die hun huizen wegens asbest hebben verlaten, moeten terugkeren zodra de schoonmaakwerkzaamheden klaar zijn. Dat heeft woningcorporatie Mitros woensdag gezegd tijdens een persbijeenkomst over de situatie in Kanaleneiland.
Woningcorporatie Mitros zegt dat het onderzoek in de Marco Pololaan is afgerond en dat het daar veilig is. Mitros zal voor deze bewoners geen vergoedingen meer betalen en ook geen tijdelijke woningen meer beschikbaar stellen.
Een aantal geëvacueerde bewoners weigert terug te gaan naar hun woning aan de Marco Pololaan. De bewoners vertrouwen het niet en willen bewijzen zien dat de situatie echt weer veilig is.
"Vijftien tot achttien woningen bij ons in de flat zijn nog niet gecontroleerd", zegt Mohamed Ahabad, één van de bewoners van de Marco Pololaan tegen RTV Utrecht. Hij heeft nog geen onderzoeksrapport gezien. "We weten dus helemaal niet hoe veilig het is." Ahabad wil daarom het liefst weg uit Kanaleneiland.
GEZONDHEIDSONDERZOEK
Ondanks de onrust van de bewoners komt er geen groot gezondheidsonderzoek. De RIVM in Bilthoven zegt dat dat geen zin heeft. De GG&GD zei al eerder dat een gezondheidsonderzoek zinloos is, omdat de bewoners te kort aan het asbest zijn blootgesteld.
Ook is er geen goede methode om asbest in het lichaam na zo'n korte periode te meten. De gemeente verwijst mensen die zich desondanks druk maken om hun gezondheid door naar de huisarts.
GEMEENTERAAD
Donderdag om 11 uur komt de gemeenteraad in een speciale zitting bijeen om informatie te krijgen over het asbest en de afhandeling van de crisis. Er was al eerder een raadsvergadering over de zaak, maar er zijn nog veel vragen bij de gemeenteraad.
Zo vraagt de SP zich af wat nu precies de bron van de besmetting is. Eerder zei de gemeente dat het spuitasbest is onder de dakrand. Maar op de persbijeenkomst vandaag, kregen de journalisten opeens te horen dat de bron nog helemaal niet bekend is.
De SP vindt het heel onwaarschijnlijk dat het gaat om spuitasbest gaat. De partij denkt dat er onzorgvuldig is omgegaan met asbest dat uit woningen is weggehaald. Volgens een van de asbestopruimers, de firma Oskam, is dat snel te controleren door het asbest met elkaar te vergelijken.
Op de persconferentie wilden Mitros en de gemeente daar nog weinig over kwijt. "Het wordt nog onderzocht", zei burgemeester Wolfsen.
Bewoners Marco Pololaan mogen terug
Verslaggever Marc van Rossum was bij de persbijeenkomst