Staatssecretaris Zijlstra leert Utrechtse studenten bezuinigen

UTRECHT - Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Hoger Onderwijs geeft aankomende studenten bespaartips tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (UIT) op 14 augustus.
Tijdens de introductieweek voor Utrechtse studenten worden voor het derde jaar budgettrainingen aan studenten gegeven. De komende maanden volgen meer trainingen in andere studentensteden. Zijlstra geeft het officiële startsein tijdens de eerste bijeenkomst 'Slim Studeren = Geld Beheren' over twee weken en neemt ook een budgettip mee.
Belangrijk onderdeel tijdens de trainingen elders in het land is hoe studenten moeten omgaan met de dreigende langstudeerboete voor studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen tijdens hun studie. Onder het bewind van Zijlstra is een verhoging van het collegegeld met ruim 3000 euro ingevoerd.

FEESTELIJK

In Utrecht komt dat niet aan de orde. "Het moet een feestelijke opening worden, dus we hebben het daar niet over. Maar omdat we overspoeld worden met vragen over de langstudeerboete, komt die zeker aan bod in de trainingen later dit jaar," aldus een woordvoerster van de organisatie van de trainingen.
Eén op de drie studenten leent geld. Gemiddeld gaat het om 365 euro per maand. Na een studie van vier jaar komt dat neer op een studieschuld van 17.500 euro.
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) noemt dit zorgwekkend en begon 3 jaar geleden met het opleiden van trainers om medestudenten voor te lichten over geldzaken.