Forse straffen geëist na ontvoering Utrechter

UTRECHT - Tegen twee vermoedelijke ontvoerders is voor de rechtbank in Utrecht acht jaar cel geëist. Vier medeverdachten hoorden woensdag gevangenisstraffen van vier en twee jaar tegen zich eisen. De rechtszaak krijgt op maandag een vervolg.
De mannen worden verdacht van het ontvoeren en gijzelen van een 18-jarige jongen. Die werd in november in de Utrechtse wijk Overvecht in een auto getrokken en geblinddoekt naar Hilversum gebracht. Daar werd hij in een caravan ondergebracht, in afwachting van een losgeld van drie miljoen euro.

HASJHANDEL

De ontvoerders zouden het op hem hebben gemunt, omdat familieleden van hem actief zouden zijn in de hasjhandel. Tijdens de zitting bleek dat eerder een ander familielid uit België slachtoffer werd van kidnapping. Justitie benadrukte echter dat het slachtoffer zelf niets met deze zaken te maken had.
Na een week wist de politie de jongen te bevrijden zonder het geëiste losgeld te betalen. Al die tijd was het slachtoffer geboeid en geblinddoekt geweest, met uitzondering van de momenten waarop hij te eten kreeg.

ONGEVOELIG

Justitie rekent het de twee hoofdverdachten zwaar aan dat ze hebben gehandeld uit persoonlijk gewin en ongevoelig waren voor wat ze de jongen hebben aangedaan. De mannen werden herkend door camerabeelden uit een belwinkel waar ze de telefoon van hun slachtoffer verkochten. Het OM eist dat het tweetal voor acht jaar achter de tralies gaat.
Twee andere verdachten fungeerden volgens de Officier van Justitie als handlanger. De één stelde de caravan beschikbaar en de ander bewaakte en verzorgde de 18-jarige jongen. Zij moeten als het aan het OM ligt vier jaar cel krijgen.

OPENHEID

Een tweetal verdachten dat de auto regelde en de onderlinge communicatie rond de ontvoering verzorgde verdient volgens Justitie twee jaar gevangenisstraf. De man die de auto regelde heeft na de inval in de caravan echter zoveel openheid van zaken gegeven dat een deel van zijn straf voorwaardelijk mag zijn, aldus de Officier.
Voor het slachtoffer vroeg Justitie een vergoeding van 33.635,29 euro toe te wijzen. De jongen is nog altijd zwaar aangeslagen door de gewelddadige ontvoering. Volgens het OM liggen zijn toekomstplannen in duigen. Hij heeft na zijn bevrijding zijn opleiding afgebroken en is met zijn familie naar Marokko geëmigreerd, omdat hij zich in Nederland niet meer veilig voelt. Het slachtoffer en zijn familie kwamen deze week naar Utrecht om de rechtszaak bij te wonen.