Verdachten ontvoering Utrechter ontkennen voor rechter

UTRECHT - Vijf van de zes mannen die worden verdacht van de ontvoering van een 18-jarige jongen in het Utrechtse Overvecht ontkennen voor de rechter dat ze bij de zaak betrokken zijn. Het slachtoffer werd in november op de Victoria Regiadreef in een auto getrokken door mannen met bivakmutsen.
Vervolgens werd de 18-jarige Samir geblinddoekt naar Hilversum gereden, waar hij werd opgesloten in een caravan. Hij kreeg een portie friet en een snack per dag en moest zijn behoefte op een emmer doen. Zijn ontvoerders eisten volgens het OM een losgeld van drie miljoen euro. De tiener werd uiteindelijk na een week bevrijd door een arrestatieteam, overigens zonder dat het losgeld was betaald.

ZWIJGRECHT

De zes verdachten komen uit Utrecht en Hilversum.Het gaat om twee mannen van 31 jaar, en vier jongere mannen van 21, 22 en 23 jaar. Vijf van hen ontkennen dat ze bij de ontvoering betrokken waren. De zesde beroept zich op zijn zwijgrecht en geeft geen antwoord op vragen. In de caravan lag een bivakmuts, waarin dna-sporen van twee verdachten is gevonden.
Eén van de verdachten stelde volgens Justitie de caravan beschikbaar, waarin Samir werd vastgehouden. Een andere zou voor veel geld de auto hebben geleverd, waarmee het slachtoffer werd ontvoerd. Beiden verklaren dat ze niet wisten waar de auto en de caravan voor werden gebruikt.

TELEFOONS

Uit politieonderzoek bleek dat de verdachten voorafgaand en tijdens de ontvoering veel met elkaar hebben gebeld. Een aantal verdachten beweert dat ze hun mobiele telefoons in die periode hadden uitgeleend. Anderen zeggen dat de gesprekken niet over een ontvoering, maar over verdovende middelen gingen.
Ook het slachtoffer en zijn familie zijn in de rechtszaal aanwezig, meldt verslaggever Dennis van Ommeren. Volgens een tante houdt Samir zich kranig. Hij vindt het wel zwaar om vlak achter zijn vermoedelijke belagers te zitten, want de jongen merkt nog dagelijks de emotionele gevolgen van zijn ontvoering.