Bewoners Marco Pololaan vanaf donderdag terug

UTRECHT - Een deel van de bewoners van huizen aan de Marco Pololaan in Utrecht kunnen vanaf donderdag terugkeren. Morgen krijgen ze informatie over de meetresultaten in hun woningen. Dat hebben de gemeente Utrecht en woningcorporatie Mitros bekendgemaakt.
Mensen die aan de straat woonden, moesten vorige week plotseling hun huizen verlaten vanwege asbestgevaar. In een nabijgelegen flat aan de Stanleylaan was asbest vrijgekomen.
De bewoners zullen per portiek individueel terugkeren onder begeleiding van schoonmakers, zegt de gemeente. De huisdieren van de bewoners keren ook terug. Enkele bewoners van de Marco Pololaan zullen nog langer moeten wachten, voordat ze kunnen terugkeren. Hun woningen zijn gedeeltelijk onderzocht en worden nog geanalyseerd.

MILJOENEN

Volgens directievoorzitter Rob Rötscheid van Mitros lopen de kosten van het probleem met het asbest in de miljoenen. "Het wordt een juridische procedure, we weten niet hoe dat af gaat lopen. Dat de bewoners terugkeren heeft echter prioriteit nu. Geld en juridische zaken komen later."
Rötscheid zegt dat het niet realistisch is om alle flats met asbest te slopen. "Dat zou in de honderden miljoenen lopen."

ASBESTBUREAUS

Er zijn vijf onderzoeksbureaus aan de slag in de wijk: Vijf Sanitas, Search, BME, Boot en Oesterbaaij. De aannemer Oskam saneert het garagedak, Koole heeft 2 portieken en balkon Marco Pololaan schoongemaakt, zo maakte de gemeente bekend.
De gemeenteraad zal donderdag weer praten over de asbestproblematiek in de wijk Kanaleneiland.

Op bezoek in een tijdelijke woning