Wolfsen: schadevergoeding voor asbestevacués

UTRECHT - Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht sluit niet uit dat zijn gemeente schadevergoedingen moet gaan uitkeren aan bewoners van Kanaleneiland die gezondheidsklachten oplopen door asbest. Dat zegt Wolfsen vandaag in het NRC Handelsblad.
Wolfsen zegt dat de gemeente een onafhankelijk onderzoek laat instellen. Onderzocht moet worden of de gemeente terecht een vergunning heeft verleend voor het renovatieproject van woningbouwcorporatie Mitros.
Ook moet goed worden bekeken hoe de werkzaamheden zijn verlopen en waar de bron van het asbest precies zit.
Vervolgens kunnen advocaten van bewoners dat onderzoek gebruiken om de gemeente, de woningbouwcorporatie of de asbestverwijderaar aansprakelijk te stellen. Wolfsen onderstreept in de krant dat de besmette woningen eigendom zijn van Mitros.

NIET SOEPEL

De mogelijkheid van de schadevergoeding zorgde er volgens het AD vrijdag voor dat de de verhuizing van de eerste bewoners Kanaleneiland naar tijdelijke woningen niet soepel verliep.
De krant schrijft dat veel geëvacueerde bewoners een advocaat hebben ingeschakeld, die hen heeft geadviseerd om geen contract voor zo'n wisselwoning te ondertekenen. Ze zouden daarmee hun rechten verspelen.
Volgens woningcorporatie Mitros heeft een aantal bewoners het aanbod op een tijdelijke huis in Utrecht of Nieuwegein wel geaccepteerd. Ook hebben enkele mensen voor de vergoeding van 1500 euro per maand gekozen. Deze mensen kunnen met dat geld zelf huisvesting regelen.
Mitros raadt mensen af om thuis spullen op te halen. Ze worden niet tegengehouden, maar mogen het werk van de asbestverwijderaars niet storen, zegt de woningcorporatie.
Evacués krijgen een extra vergoeding van 100 euro per persoon en een waardebon van een grote kledingzaak ter waarde van 110 euro. De corporatie betaalt daarnaast nog 16 euro per dag aan volwassenen voor reiskosten. Kinderen tot 12 jaar krijgen 6 euro per dag. Eerder kregen evacués al 150 euro contant uitgereikt.