Duizenden banen weg bij Rabobank

UTRECHT - De Rabobank schrapt in Nederland de komende vier jaar 5 tot 10 procent van de 35.000 arbeidsplaatsen. Mogelijk verdwijnen ook veel banen op het hoofdkantoor in Utrecht.
Gedwongen ontslagen zijn niet aan de orde, zegt de bank tegen RTL Nieuws, maar er wordt wel ingegrepen de arbeidsvoorwaarden. Die zijn volgens de bank hoger dan gebruikelijk. De Rabobank wil de kosten terugdringen van 4,5 miljard euro nu tot 4 miljard euro in 2016.
De bezuinigingen zijn ingegeven door onder meer de strengere eisen die er door toezichthouders worden gesteld aan banken, onder meer aan de kapitaalpositie. "Wij willen tegelijkertijd onze soliditeit waar we om bekend staan, handhaven", zei een woordvoerder.

INTERNETBANKIEREN

Tegelijkertijd heeft de bank naar eigen zeggen ook minder mensen nodig, omdat steeds meer mensen via internet bankieren. "Dat zijn trends die al langer aan de gang zijn, maar die zetten in de toekomst nog verder door. Hierdoor heb je minder medewerkers nodig", zei de woordvoerder.
Waar de banen precies gaan verdwijnen, is nog niet bekend. Volgens de woordvoerder kan dat zowel bij de lokale Rabobankvestigingen als op het hoofdkantoor zijn.
Vakbond FNV maakt zich zorgen, maar is niet verbaasd over de aangekondigde bezuinigingen. Alle andere banken gingen de Rabobank al voor, zegt de bond.