Evacués Kanaleneiland nog dagen van huis

UTRECHT - Bewoners van geëvacueerde flats in Kanaleneiland kunnen voorlopig nog niet naar huis. Eerst moeten de onderzoeken naar asbest worden afgerond. Mitros is daarom begonnen met het inrichten van tijdelijke woningen. Dat werd woensdagmiddag bekend tijdens een persconferentie op het stadhuis.
Mitros, de gemeente en de Inspectie SZW (de voormalige arbeidsinspectie) maken momenteel een plan van aanpak. Alle huurwoningen worden op asbest onderzocht en de uitslag daarvan laat tot zeker dit weekend op zich wachten. De oorzaak is dat er te weinig capaciteit bij laboratoria is.
Zodra de uitslag binnen is, kunnen gespecialiseerde schoonmaakbedrijven worden ingezet om de asbestdeeltjes op te ruimen. Er is al begonnen met het inschakelen van deze schoonmaakbedrijven, aldus Mitros. Pas daarna kunnen bewoners naar huis.

WISSELWONINGEN

De evacués hoeven niet lang in hotels te verblijven. "De economische crisis heeft ook goede kanten, want daardoor hebben we veel lege koopwoningen beschikbaar voor de mensen die hun huis hebben moeten verlaten", zei Mitros-directeur Rötscheid tijdens de persconferentie. "Op dit moment worden er 89 wisselwoningen volledig ingericht, dus met koelkast, bedden, enzovoort."
Locoburgemeester Isabella zei dat er veel vragen komen van bewoners die bezorgd zijn over hun gezondheid. De gemeente zegt dat het op dit moment niet mogelijk is om de gevolgen van het asbest te meten, maar daarover heeft Isabella wel een second opinion gevraagd aan het RIVM.

GEMEENTERAAD

Eerder woensdag kwam de gemeenteraad bijeen over de situatie in Kanaleneiland, waarbij locoburgemeester Isabella, Mitros-directeur Rötscheid en een asbestdeskundige antwoorden gaven op vragen van de raadsfracties.
Tijdens de raadszitting werd bekend dat burgemeester Wolfsen terugkeert van vakantie. In de persconferentie erkende Isabella dat de Wolfsen zondag zelf naar hem heeft gebeld met de vraag wat er aan de hand is in zijn stad. "Eerst moest ik maatregelen nemen", zei Isabella. Later is er wel veel en goed contact tussen de burgemeester en hemzelf geweest, aldus de locoburgemeester.
(Meer over de raadszitting in het artikel 'Wolfsen toch terug van vakantie')