Geen asbest op straten Kanaleneiland

UTRECHT - In het openbare gebied rond de Stanleylaan in Utrecht is geen asbest aangetroffen. Dat zei locoburgemeester Isabella dinsdagmiddag tijdens een persconferentie over de vondst van asbest in Kanaleneiland. In de portieken is wél sprake van asbestvervuiling
Er wordt een uitgebreid plan van aanpak opgesteld voor het verwijderen daarvan, zei Isabella.
Volgens GG&GD-arts Rozema is de kans klein dat mensen ziek worden van het asbest. De blootstelling aan het asbest duurde daarvoor te kort. Veel bewoners die in opvanglocaties verblijven, vragen om een uitgebreid gezondheidsonderzoek, zei de GG&GD-arts. Dat heeft echter geen zin en gaat daarom krijgen ze dat ook niet.
Uit voorzorg wordt het gebied echter niet vrijgegeven. De bewoners mogen wel naar huis, maar omdat er nog asbest in de portieken ligt, raadt Rozema dat af.

GEEN INCIDENTEN

Het afsluiten van een deel van Kanaleneiland is zonder problemen verlopen, zei politiechef Van Renswoude op de persconferentie. De ME werd opgroepen omdat dat er dan snel veel politiemensen beschikbaar zijn om de afsluiting te bemensen. Er hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan.
De politie zal vanaf nu minder prominent aanwezig zijn, zei Van Renswoude. Mitros heeft een beveiligingsbedrijf ingeschakeld om de flats van de evacués te bewaken.
Omwonenden wordt opgeroepen om de komende dagen in een hotel te blijven. Isabella erkende dat de communicatievoorziening niet goed is geweest en zei dat er in alle hotels een informatiepunt wordt ingericht. Ook neemt de gemeente de communicatie over van Mitros en komen er dagelijks persconferenties.

De persconferentie over asbest in Kanaleneiland
Verslaggever Marc van Rossum praat met locoburgemeester Isabella
Verslaggever Marc van Rossum praat met Mitros-directeur Rob Rötscheid
Bewoners boos over slechte informatievoorziening
Tweede hotelnacht voor bewoners Kanaleneiland