Vergoeding bewoners asbestbuurt Kanaleneiland

UTRECHT - Gezinnen die hun woning in de Utrechtse wijk Kanaleneiland in de afgelopen dagen wegens mogelijke aanwezigheid van asbest hebben verlaten, krijgen van woningcorporatie Mitros 150 euro voor 'gederfd woongenot'. De woningcorporatie zorgt dat elk getroffen gezin dit bedrag krijgt, aldus een woordvoerster.
Het gaat om de bewoners van de 174 woningen die deels gedwongen en deels op dringend advies zijn vertrokken. Wie ervoor heeft gekozen om de wijk niet te verlaten, krijgt volgens de corporatie uiteraard ook geen schadevergoeding.
De vertrokken bewoners kunnen gratis overnachten in voor hen geregelde hotels en daar gebruikmaken van maaltijden. Er is ook vervoer beschikbaar voor bewoners zonder eigen auto. Zo kunnen zij op geregelde tijden onder begeleiding naar hun woning om daar zaken te regelen en schone kleren te halen.
Dat bewoners ook een vergoeding zouden krijgen voor het kopen van nieuwe kleding, ontkent Mitros pertinent. "Daar is ook geen reden voor, want de mensen kunnen thuis spullen ophalen", zo zegt de woordvoerster.
Sommige bewoners willen de regeling nog niet accepteren, omdat ze bang zijn daarmee het recht op een uiteindelijke schadevergoeding te verspelen. Ze hebben een advocaat genomen die nu naar de zaak kijkt, meldt de NOS.