Asbestbijeenkomst met raad live op RTV Utrecht

UTRECHT - Locoburgemeester Isabella zal woensdagochtend om 11.00 uur tijdens een ingelaste commissievergadering de gemeenteraad bijpraten over de gang van zaken in Kanaleneiland. Die vergadering is openbaar en wordt live uitgezonden op stadszender Ustad.
Veel raadsfracties hebben vragen over het asbestalarm in Kanaleneiland. Volgens D66 had Mitros heel goed kunnen weten dat er gevaarlijk asbest in de flat zat verwerkt, want "in de tijd dat deze huizen gebouwd werden was toepassing van deze asbestsoort heel gewoon", zegt vice-fractievoorzitter Arjan Kleuver.
Ook de PvdA-fractie en Stadspartij Leefbaar Utrecht zijn bezorgd. PvdA-raadslid Marleen Hage wil dat de gemeente zoveel mogelijk doet om de bezorgdheid van de bewoners weg te nemen. D66 en de VVD stelden in 2008 al vragen over asbest in te slopen renovatieprojecten. Toen was volgens het college alles onder controle.
Isabella heeft in de brief beschreven hoe hij heeft gehandeld sinds Mitros de gemeente zondag liet weten dat er gevaarlijke asbestdeeltjes waren verspreid. "Ik realiseer me dat de maatregelen ingrijpend zijn voor de getroffen bewoners. Over gezondheidsrisico's kan pas een meer definitief oordeel worden gegeven als alle resultaten van alle onderzoeken bekend zijn. We doen er alles aan om de periode van onzekerheid en ongemak tot een minimum te beperken", aldus de locoburgemeester.
Burgemeester Wolfsen van Utrecht keert overigens niet terug van vakantie na de ontruimingen in Kanaleneiland. Sinds de vondst van gevaarlijk spuitasbest aan de Stanleylaan volgt hij de ontwikkelingen en wordt hij op de hoogte gehouden door de locoburgemeester.