Asbestdeskundige kritisch op Mitros

UTRECHT - Woningcorporatie Mitros heeft steken laten vallen bij de verbouwing van een flat in Kanaleneiland waar uiteindelijk asbest werd gevonden. Dat zegt asbestdeskundige Ton Witteman.
Mitros wist niet van de aanwezigheid van grote hoeveelheden asbest in de flat aan de Stanleylaan in Kanaleneiland. Dat zegt de corporatie tegen RTV Utrecht. Er was een saneringsplan voor het asbest dat in de dakgoot lag, maar toen een gespecialiseerd bedrijf dat woensdag kwam weghalen, bleek er veel meer asbest aanwezig te zijn.
Volgens Witteman had dat nooit mogen gebeuren: bij dit soort projecten moet eerst goed worden gekeken of er sprake is van asbest in het gebouw, daarna moeten de bewoners worden geïnformeerd en dan pas kan een renovatie van start gaan.
De asbestdeskundige denkt dat bij het inventariseren van het asbest iets niet goed is gegaan. Witteman liet aan RTV Utrecht weten de gang van zaken 'slordig' te vinden. Maandagavond om 18.00 uur is de expert te gast in UVandaag om meer uitleg te geven.
Na de vondst van het asbest heeft Mitros opdracht gegeven om metingen te doen. Daaruit ontstonden er aanwijzingen dat meerdere woningen besmet zouden zijn en werden donderdag vijf gezinnen geëvacueerd. Vrijdag zijn brieven over de situatie bezorgd bij omwonenden.
Zondagmorgen bleek na onderzoek dat het gevonden asbest een gevaarlijke variant is: het zogeheten spuitasbest. Mitros informeerde de gemeente en die besloot daarna de flat in Kanaleneiland en een groot gebied eromheen af te sluiten.

Deskundige Ton Witteman over gang van zaken: "Slordig"