Meer ontruimingen door asbest: totaal 180 woningen

UTRECHT - In de buurt van woningen en een flat in de omgeving van de Stanleylaan in Kanaleneiland is ook asbest aangetroffen. Op en rondom de Marco Pololaan worden daarom 120 extra woningen, op vrijwillige basis, ontruimd. Eerder moesten al de bewoners van 60 andere huizen verplicht hun huis verlaten.
De nieuwe controles werden maandagmiddag bekendgemaakt op een persconferentie van de gemeente en wonincorporatie Mitros.
De 120 woningen worden gecontroleerd op de aanwezigheid van asbest. Het wordt bewoners afgeraden in hun huis te blijven. Als in een woning asbest wordt gevonden, duurt het vijf dagen voor dit is opgeruimd. Bewoners van huizen die schoon blijken te zijn, kunnen over twee tot drie dagen weer naar huis. Mensen die vertrekken, worden opgevangen in hotels in de regio Utrecht.
De woningen die vanmiddag worden schoongemaakt: Stanleylaan 2 t/m 96 (even nummers) en Marco Pololaan 12 t/m 106 (even nummers). Bewoners mogen even naar huis om spullen te halen.

ASBESTMONSTERS

Mitros heeft in de nacht van zondag op maandag op 20 plekken in de getroffen straten opnieuw monsters genomen. Daaruit bleek maandagochtend dat op zeker drie plekken in portieken en hallen asbestdeeltjes liggen. Onder een bouwsteiger bij de flat die gerenoveerd wordt, is sprake van een "behoorlijke hoeveelheid", zei locoburgemeester Gilbert Isabella maandag.
Gemeente en GG & GD raden bewoners van de portiekwoningen aan de Stanleylaan en de Marco Pololaan ten sterkste aan om hun huizen vrijwillig te verlaten. Wie al geëvacueerd is, moet niet teruggaan naar huis. Onderzoekers gaan bij en in alle woningen verder zoeken naar een mogelijke asbestbesmetting.

ASBESTALARM

Een deel van Kanaleneiland (het gebied tussen de Amerikalaan, Marco Pololaan, Afrikalaan en Livingstonelaan) is sinds zondagmiddag afgesloten nadat duidelijk werd dat bij een flat aan de Stanleylaan gevaarlijk asbest is vrijgekomen. Uit voorzorg zijn rond de 50 woningen ontruimd en later ook enkele huizen tegenover de flat. Bewoners die niet uit hun huis hoefden, klagen dat ze niet weten of ze de deur uit kunnen gaan.
De asbestdeeltjes zijn terechtgekomen op de nabijgelegen daken van de woningen en op de garageboxen van auto's. Mogelijk zit het ook in woningen. Bewoners hebben de nacht in een hotel doorgebracht, onder meer in De Biltsche Hoek en Mitland.

HALSOVERKOP

Zo'n 150 bewoners van Kanaleneiland moesten rond 15.30 uur hun woning halsoverkop verlaten wegens asbestbesmetting. In eerste instantie ging het om een groot afgesloten gebied, maar dat werd later aangepast. Rond 21.30 uur zei locoburgemeester Isabella in opvanglocatie De Pionier dat het ontruimingsgebied was verkleind op basis van nadere analyses. Veel mensen waren toen al met bussen naar hotels in en rond Utrecht gebracht. Een aantal geëvacueerden kon zondagavond naar huis.

PROBLEMEN

De plotselinge ontruiming leverde voor enkele bewoners wel problemen op. Zo kon een moeder die even boodschappen was gaan doen, niet terug naar haar kind. Na tussenkomst van Isabella gingen brandweermensen het gebied in om haar kind op te halen.
Ook waren er mensen die door de afsluiting niet bij hun medicijnen konden komen. Daarvoor had de gemeente artsen opgeroepen. Veel andere inwoners legden zich bij de situatie neer en gingen picknicken bij de afrastering, totdat ze meer informatie kregen.

SPUITASBEST

Zondag kreeg Mitros de uitslag. Het bleek te gaan om een gevaarlijke variant: spuitasbest. Daarop besloot de gemeente om de flat en omliggende woningen te evacueren. De gemeente heeft nummer 030-2860000 opengesteld voor vragen naar aanleiding van de ontruimingen.

GEMEENTERAAD

Leden van de gemeenteraad laten via Twitter weten dat ze erg veel vragen hebben over de ontruiming. Op woensdag is er een extra commissievergadering over het asbest in de wijk.

Reportage van zondag over asbestalarm Kanaleneiland
Samenvatting van de gebeurtenissen tot zondagavond laat
Persconferentie over asbestgevaar in Kanaleneiland