Utrecht wil nieuwbouw kantoren ontmoedigen

UTRECHT - De gemeente Utrecht wil voorkomen dat onnodig nieuwe kantoren worden gebouwd in de stad. Dat schrijft de stad in een brief over de grondprijzen.
Door de crisis staan veel kantoren leeg, vooral op industrieterreinen die bedrijven niet aantrekkelijk meer vinden. De stad wil daarom bedrijven ontmoedigen om te verhuizen een gloednieuw kantoorpand, terwijl ze een bestaand gebouw leeg achterlaten.
In de brief aan de gemeenteraad schrijven B&W dat daarom ondanks de slechte marktsituatie de grondprijzen van nieuwe kantoorlocaties niet worden verlaagd.
De gemeente steunt met die opstelling veel bedrijven die met lede ogen zien dat hun buren verhuizen, zonder dat er nieuwe huurders komen. Bedrijventerreinen zouden daardoor steeds minder interessant worden en verloederen.

CAPGEMINI

In het voorjaar diende nog een rechtszaak van een aantal bedrijven die zijn gevestigd op kantoorpark Papendorp. Ze wilden dat de gemeente consultancybedrijf Capgemini verbood om een nieuw pand te bouwen aan de A2, om zo leegstand op Papendorp te voorkomen.
De rechter oordeelde dat de gemeente de bouwvergunning wel moest afgeven, maar dat de stad voortaan niet zomaar voorbij kan gaan aan de leegstand in de stad.