Utrechters overleven bootramp Tanzania

UTRECHT - Vijf Nederlanders zijn gered na een ramp met een veerboot voor de kust van het Tanzaniaanse eiland Zanzibar. Vier van hen zijn jonge leden van GroenLinks, onder wie Eline van Nistelrooij en Jaap van der Heijden uit Utrecht. De Nederlanders zijn ongedeerd ondergebracht in een hotel in het toeristenoord Zanzibar. Er zijn inmiddels 38 doden geborgen.
Het ongeluk gebeurde woensdag in slecht weer. Iets uit de kust van de Tanzaniaanse archipel Zanzibar zonk de boot met bijna 290 opvarenden.
De ANWB Alarmcentrale gaat op zo kort mogelijke termijn de vijf Nederlanders repatriëren. Ze vertrekken per vliegtuig zodra hun reisdocumenten in orde zijn gemaakt. Eerst vliegt het vijftal naar Tanzania. Dan moeten ze binnen een paar dagen terug kunnen naar Nederland, denkt een woordvoerder. De ANWB gaat er nog altijd vanuit dat er vijf Nederlanders op de gekapseizde boot zaten, maar zeker is dat niet.
GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed meldde woensdag op Twitter dat vier van de vijf Nederlanders op de boot betrokken zijn bij zijn partij. Een woordvoerder van de Tweede Kamerfractie van de partij bevestigde dat. Op een nieuwsfoto waren drie van de vier jonge partijleden 'alive en kicking', te zien, aldus de voorlichter. Wel zijn ze al hun spullen kwijt.
Onder het viertal is onder meer Paul Smeulders, de fractievoorzitter van GroenLinks in Provinciale Staten van Noord-Brabant. DWARS, de jongerentak van GroenLinks, reageerde later woensdagavond geschrokken en opgelucht. "Wij zijn heel erg blij om te horen dat Eline, Jaap, Joa en Paul in orde zijn. Zij hebben vanmiddag een berichtje gestuurd dat ze allemaal in Dar Es Salaam zijn aangekomen. Waarschijnlijk zullen ze snel terugvliegen naar Nederland."
Tweede Kamerlid Jesse Klaver reageerde via Twitter: "Vreselijk geschrokken maar opgelucht en dankbaar dat onze collega's en vrienden in orde zijn! Wat een verschrikkelijk ongeluk."
Het is onduidelijk of er nog meer Nederlanders aan boord waren en of er mogelijk Nederlanders zijn omgekomen bij de ramp. Een minister in Tanzania zegt dat er zeker 24 doden zijn gevallen, onder wie zeker twee Europeanen. Ook zijn er zeker 13 buitenlanders in het ziekenhuis beland. 149 Opvarenden zijn gered uit de Indische Oceaan. Hoeveel buitenlanders er precies aan boord waren van de veerboot is niet duidelijk.