Lagere straf en vrijspraak deel FC Utrechtsupporters

UTRECHT - Een deel van de FC Utrechtsupporters die zich zou hebben misdragen tijdens de wedstrijd tegen FC Twente vorig jaar december, is in hoger beroep vrijgesproken. Er was volgens het gerechtshof in Arnhem niet genoeg bewijs.
Ook heeft het hof celstraffen omgezet naar werkstraf. Een aantal mannen moet langer werken van het hof, maar minder lang dan het Openbaar Ministerie had geëist.
Eén van de mannen die eerder celstraf opgelegd kreeg, moet van het hof 240 uur werken. Hij heeft in voorarrest gezeten en dat wordt van zijn straf afgetrokken. Een ander heeft 120 uur werkstraf gekregen in plaats van gevangenisstraf. Ook twee minderjarige jongens hoeven niet de cel in voor zijn aandeel in de rellen. Ze moeten 120 uur werken.
Het Openbaar Ministerie had in hoger beroep veel hogere straffen geëist en is teleurgesteld. Mogelijk dat een aantal zaken naar de Hoge Raad gaan, maar die kijkt alleen naar het verloop van de procedure en niet naar de hoogte van de straf.

CONFRONTATIE

Tijdens en na de wedstrijd liep het op 4 december compleet uit de hand. Twente-supporters gooiden vuurwerk en daagden de Utrecht-fans uit.
Na het duel gingen Utrecht-supporters verhaal halen en kwam het tot een grimmige confrontatie met de politie, waarbij agenten werden bekogeld met stenen, vuurwerk en fietsen. Meerdere politiemensen raakten gewond.
In het najaar is er nog een hoger beroepzitting in Arnhem van een aantal mannen die ook betrokken zouden zijn bij de rellen.