Bouwkundige gegevens triltoren Rijkswaterstaat zoek

UTRECHT - De Rijksgebouwendienst kan de berekeningen niet vinden die zijn gemaakt bij de bouw van het hoofdkantoor van Rijkswaterstaat in Utrecht. Dat zegt de dienst tegen RTV Utrecht.
De kantoortoren langs de A12 werd na onverklaarbare trillingen op 28 juni ontruimd en staat sindsdien leeg. De 1500 ambtenaren van Rijkswaterstaat zijn op andere plaatsen aan het werk. De Rijksgebouwendienst onderzoekt de oorzaak van de trillingen.

JAREN ZEVENTIG

Het kantoor verrees in de jaren zeventig aan de zuidkant van Utrecht en kreeg in 2007 een grootscheepse renovatie. Om te achterhalen waarom het gebouw eind juni een aantal keer beefde zijn volgens de onderzoekers bouwkundige details van bijna veertig jaar geleden nodig. De berekeningen blijken zoek te zijn en moeten opnieuw worden gemaakt.
Volgens Rijkswaterstaat zal het zeker nog drie of zelfs zes weken duren voor de werknemers er kunnen terugkeren. Eerst moet de gemeente Utrecht het gebouw weer veilig verklaren. De oorzaak wordt onder meer gezocht in het voorgespannen beton. Knappende kabels zouden de trillingen kunnen hebben veroorzaakt en de constructie hebben verzwakt.

Triltoren Utrecht staat nog weken leeg