Zoektocht gestolen kunst via particuliere site

UTRECHT - De overheid heeft geen website waarop gestolen kunststukken staan vermeld. In plaats daarvan helpt Lida Dijkstra gedupeerden hun werk op te sporen via haar site gestolenkunst.nl
Dijkstra vindt dat de politie te weinig aandacht heeft voor kunstroven, zoals die in Bilthoven waarvan vijf schilderijen onlangs weer opdoken. Op haar website registreert ze gestolen kunst in heel Nederland. Dijkstra begon ermee, omdat ze vindt dat politie en justitie te weinig tegen kunstdiefstal doen.
De kunstliefhebster wil dat er een apart opsporingsteam van de politie komt dat zich gaat bezighouden met kunstroven. Of op z'n minst dat de politie haar informatie geeft voor haar website. Maar ook dat wil de politie niet. Ze denkt dat als ze meer steun krijgt van de politie kunstroven zoals die in Bilthoven sneller opgelost worden.
Dankzij haar site zijn er al tientallen kunstroven opgelost, waarbij de politie vaak maar een bijrol heeft gespeeld, zegt Dijkstra. Onder meer gestolen beelden van kunstenaar Jits Bakker kwamen via de site naar hem terug.

Zoektocht gestolen kunst via particuliere site