Voorgespannen beton mogelijk oorzaak triltoren

UTRECHT - De trillingen in het Utrechtse kantoorgebouw Westraven van Rijkswaterstaat zijn mogelijk veroorzaakt door één of meer knappende spankabels in het beton dat in het gebouw is verwerkt.
De Rijksgebouwendienst maakte donderdagmiddag bekend dat dat scenario de meeste prioriteit krijgt, omdat het de veiligheid van de medewerkers aangaat.
De Rijksgebouwendienst onderzoekt de markante kantoortoren langs de A12 sinds hij op 28 juni plotseling moest worden ontruimd. Medewerkers van Rijkswaterstaat hadden die dag gevoeld dat het gebouw stond te trillen.
Sindsdien is het pand gesloten en werken de 1500 ambtenaren thuis of in andere kantoren. Het kantoor blijft nog zeker drie tot zes weken dicht. Overigens zijn de trillingen na de ontruiming niet meer waargenomen.

DESKUNDIGEN

Westraven is in de jaren zeventig gebouwd en heeft in 2007 een ingrijpende renovatie ondergaan. Dat er één of meer spankabels zijn geknapt is volgens deskundigen heel plausibel.
Materiaalonderzoeker Pieter Grundel, die in het verleden soortgelijke problemen onderzocht, zegt dat hij direct na de eerste berichten aan voorgespannen beton dacht.
"Voorgespannen beton is een betonlaag en in die laag zijn staalkabels onder spanning gezet," zegt Grundel. Daarmee wordt de constructie lichter gemaakt. Breekt zo'n kabel, dan wordt de belasting hoger en dan kan het beton het draagvlak niet meer aan."

WARMTE

De Rijksgebouwendienst houdt er ook rekening mee dat de gevelconstructie door de warmte is uitgezet. Een derde mogelijkheid is dat de medewerkers een laagfrequent geluid hebben opgemerkt dat bijvoorbeeld door een helikopter is veroorzaakt.
Rijkswaterstaat gaat er zelfs van uit dat de oorzaak nooit gevonden wordt. De medewerkers mogen dan het gebouw weer in als het veilig wordt bevonden. In ieder geval kunnen de trillingen niet ontstaan zijn door passerend auto- en scheepvaartverkeer, wind of bouwwerkzaamheden in de buurt.

U Vandaag over de mogelijke oorzaken van de trillingen in Westraven