Markt anders, terras weg van Vredenburgplein

UTRECHT - Door bouwwerkzaamheden gaat de komende jaren veel veranderen op het Vredenburgplein, zo meldt de gemeente Utrecht. Niet alleen worden er gebouwen gesloopt, ook verdwijnen er tijdelijk enkele terrassen en krijgt de markt een andere indeling.
Het woonwinkelgebouw De Vredenburg is bijna klaar en daarvoor worden de bouwschuttingen momenteel weggehaald. Projectontwikkelaar Corío wil nu beginnen met de sloop van een deel van Hoog Catharijne, onder meer het gebouw van Peek en Cloppenburg, en daarom komt er een bouwplaats op het plein.
Dat betekent dat er de komende jaren minder ruimte komt voor de markt. In het nieuwe marktplan van de gemeente is er ruimte voor 70 kramen, minder dan eerder gedacht. In overleg met de marktkooplieden is afgesproken dat de kramen alleen op het plein komen. De kiosk met vis, telefoonartikelen en bloemen wordt volgend jaar afgebroken.
De kramen tussen het nieuwe woonwinkelgebouw en fastfoodketen KFC moeten over een aantal maanden ook weg. Dit nieuwe straatje met de naam De Hollandse Toren wordt een kleine winkelstraat en met uitbater Corío is afgesproken dat de marktkramen niet voor de nieuwe winkels komen.
Zowel de gemeente als de markthandelaren hopen dat de nieuwe opzet van de markt beter zal zijn dan nu. Voor fietsers wordt het makkelijker om de markt te bereiken: onder het nieuwe woonwinkelgebouw De Vredenburg komt een openbare fietsenstalling, die in oktober wordt geopend.