Gevangenisstraf voor vader Katja Leendertz

UTRECHT - De 59-jarige vader van Katja Leendertz is dinsdag veroordeeld tot twee jaar cel waarvan één voorwaardelijk voor het plotseling meenemen van zijn dochtertje naar zijn woonplaats in de Verenigde Staten.
Het meisje werd mei 2009 door haar vader en onbekenden vanaf het schoolplein in Ede in een auto gestopt, onder de ogen van medeleerlingen.
De vader zei toestemming te hebben van een Amerikaanse rechter om het meisje mee te nemen. Omdat hij de zaak goed had voorbereid, had hij ook kunnen weten dat die toestemming eerst door een Nederlandse rechter erkend had moeten zijn.
Het Openbaar Ministerie (OM) had drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk geëist. Net als het OM acht de rechtbank de 'onttrekking van een kind aan het ouderlijk gezag' bewezen. Het OM heeft de vader bewust niet voor 'ontvoering' vervolgd, want daarvoor is vereist dat dat tegen de zin van het kind gebeurt. Katja had dat dan ten laste van haar vader moeten verklaren. Hoewel ze volgens getuigen hevig tegenstribbelde, wilde het OM Katja niet in loyaliteitsproblemen brengen.
Het Edese meisje was 7 toen ze werd ontvoerd en woonde al sinds 2003 in Nederland. De zaak, waarbij de auto met piepende banden van het schoolplein wegscheurde, zorgde voor veel opschudding in Ede, waar korte tijd daarvoor een ander meisje door twee mannen was meegenomen.
Omdat er alleen vermoedens bestaan over wie er hielpen bij het meenemen van Katja, is alleen de vader vervolgd. De man moet ook een schadevergoeding van 70.000 euro betalen.